25 VII – Spotkanie z Kierownictwem Prokuratury Krajowej

25 lipca 2024 r. w siedzibie Prokuratury Krajowej w Warszawie odbyło się spotkanie dotyczące ustalenia zasad współpracy organizacji związkowej z Kierownictwem Prokuratury, poprawą bytu każdego pracownika zatrudnionego w szeregach powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury, możliwości uruchomienia (analogicznie jak w sądownictwie) 3% centralnego funduszu nagród, a także tematy obejmującego bieżące problemy z jakimi na co dzień borykają się pracownicy.
Inicjatorem tego istotnego i długo wyczekiwanego przez pracowników prokuratury spotkania byli przedstawiciele Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „SOLIDARNOŚĆ” Pracowników Sądownictwa i Prokuratury.

Od 15 października 2019 r. byliśmy organizacją dyskryminowaną i dyskredytowaną oraz pomijaną jako partnerzy w dialogu z PK. Ubolewaliśmy, gdyż dostrzegaliśmy naszą skuteczną pracę w sądach. Od 2016 r. jak dzięki systematycznym działaniom doszło do znacznego zniwelowania dysproporcji płacowych.
Gospodarzem spotkania był reprezentujący Prokuraturę Krajową Pan Dariusz Korneluk – Prokurator Krajowy.
W wydarzeniu tym uczestniczyli również przedstawiciele Prokuratury Krajowej: Marek Jamrogowicz – Zastępca Prokuratora Krajowego oraz Jarosław Onyszczuk – Dyrektor Biura Prezydialnego.

Naszą organizację reprezentowała Edyta Odyjas – Przewodnicząca MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Sądownictwa i Prokuratury; Agnieszka Chawińska – pełnomocnik MOZ NSZZ „S” nPSiP ds. pracowników prokuratury oraz Małgorzata Pietruszka – koordynator MOZ NSZZ „S” PSiP.

Na spotkaniu przekazaliśmy Kierownictwu Prokuratury dane zawierające wynagrodzenie zasadnicze minimalne i maksymalne w jednostkach organizacyjnych prokuratury ujęte w kwotach brutto i netto oraz wyliczenia różnic na stanowisku w ramach jednostek. Chcieliśmy zobrazować sytuację finansową pracowników na poszczególnych stanowiskach.

• Z naszej analizy wynika, że na stanowiskach referendarza różnice w ramach tej samej jednostki mogą sięgać nawet kwoty 7.632 zł, przy czym minimalne wynagrodzenie wynosi 4.800 zł, maksymalna kwota to 12.432 zł.
  • Na stanowisku stażysty różnica pomiędzy minimalną stawką zaszeregowania wynoszącą 4.320 zł, a maksymalną stawką zaszeregowania w kwocie 9.096 zł sięga kwoty 4.776 zł.
  • Analitycy kryminalni porównując swoje wynagrodzenia mogą zobaczyć różnicę na poziomie 7.380 z – skoro najmniej zarabiający otrzymuje 4.320 zł a najlepiej wynagradzany 11.700 zł.
  • Wynagrodzenie administratora systemów informatycznych zawiera się między kwotą 4.800 zł a 12.432 zł – co daje różnicę w kwocie 7 632 zł.
  • Asystenci prokuratora w PK i RP w jednostce zarabiają między 5.434 zł a 6.886 zł – co oznacza, że koleżanki lub koledzy pracujący na tym samym stanowisku – siedząc naprzeciwko siebie mają wynagrodzenie różne o 1.452 zł. Asystent prokuratora w PO ma minimalne wynagrodzenie 5.160 zł a jego kolega zarabiający najlepiej otrzymuje o 2.640 zł więcej. Asystenta prokuratora w PR z minimalna stawką zarabia 5.160 zł a inny z maksymalną stawką w tej samej jednostce pobiera 7.800 zł.

Kierownictwo zapoznało się wstępnie z przedstawionymi informacjami i zapewniło o podjęciu wszystkich możliwych działań w celu naprawy od lat zaniedbywanych wynagrodzeń pracowników prokuratury. Organizacja związkowa poinformowała Kierownictwo Prokuratury, że dochowa wszelkich starań, aby pomóc w wyrównaniu znacznych dysproporcji płacowych. Zarówno Kierownictwo Prokuratury, jak i przedstawiciele MOZ NSZZ „S” PSiP mają świadomość, że czeka nas ciężka praca, której się nie boimy. Jest ona konieczna, aby stworzyć profesjonalny korpus składający się z dobrze przygotowanej kadry i godziwie wynagradzanej kadry.

Prokurator Krajowy przekazał nam kilkukrotnie zapewnienie, że zarówno on sam, jak i Minister Sprawiedliwości dochowają starań dla pozyskania dodatkowych środków dla pracowników, jak również przekazał informację, że z pewnością na koniec roku w ramach całorocznych oszczędności przekaże środki do jednostek z odpowiednimi rekomendacjami.

Przekazaliśmy także, że zdajemy sobie sprawę z trudności związanych z pozyskaniem dodatkowych środków ale z satysfakcją zauważamy, że obecne Kierownictwo Prokuratury bardzo poważnie traktuje pracowników – chociażby przystępując do szybkich prac związanych z uregulowaniem statusu pracowników prokuratury w całościowej ustawie regulującej Prawo o prokuraturze.

Na spotkaniu przedstawiciele PK poinformowali, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami Minister Sprawiedliwości 23 lipca, wspólnie z Arkadiuszem Myrchą – Sekretarzem Stanu, odbył spotkanie z Ministrem Finansów w sprawie możliwości pozyskania środków na podwyżki dla pracowników prokuratur, a także sądów.
Mamy nadzieję, że spotkanie przedstawicieli MOZ NSZZ „S” PSiP z Kierownictwem Prokuratury zapoczątkowało nowy rozdział związany z poprawą bytu każdego pracownika zatrudnionego w szeregach powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury.

7 sierpnia br. odbędzie się pierwsza konferencja związana z pracami nad ustawą o pracownikach prokuratury – obejmującą zagadnienia związane z poniższymi blokami tematycznymi:

• zakres zadań wykonywanych przez pracowników prokuratury (zdefiniowanie zawodu), z uwzględnieniem ich szczególnej roli w zakresie zapewnienia prawidłowej organizacji działalności prokuratury,
  • podstawy prawne zatrudniania pracowników prokuratury, z czym może się wiązać zagadnienie ewentualnego zróżnicowania pozycji zawodowej poszczególnych kategorii pracowników,
  • kwestia podległości służbowej pracowników prokuratury, w szczególności ich relacji służbowych z przełożonymi,
  • relacja „korpusu” pracowników prokuratury do innych korpusów urzędniczych, w szczególności kwestia możliwości dokonywania transferów między tymi korpusami.

Niezwłocznie po tym wydarzeniu przekazana zostanie Wam kolejna dawka ważnych informacji dotyczących pracowników prokuratury. Bądźcie czujni, aby nic Wam nie umknęło.

Wszystkich którym zależy na poprawie, a nie tylko mówieniu o niej, zapraszamy w nasze szeregi. U nas zawsze znajdziecie pomoc i wsparcie. Im będzie nas więcej, tym większy mamy wpływ na realia, w których pracujemy.