MEDIA O NASZYM PROTEŚCIE

Doniesienia medialne o pikiecie MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Sądownictwa pod Sejmem RP  w dniu 10 października 2017 r.:

Bankier.pl Pracownicy sądów żądają podwyżekKilkadziesiąt osób z NSZZ Solidarność Pracowników Sądownictwa demonstrowało we wtorek pod Sejmem domagając się odmrożenia płac tej grupy, w czasie gdy posłowie debatowali nad projektem budżetu na przyszły rok.

Bartoszyce.wm.pl Pracownicy sądownictwa są wkurzeni Podwyżka przewidywana w projekcie budżetu przez Ministerstwo Sprawiedliwości dla pracowników administracyjnych sądownictwa ma być zablokowana. Nie zgadza się na nią Ministerstwo Finansów a przynajmniej tak twierdzą związkowcy z “Solidarności”. Z tych przyczyn dziś m.in. w sądzie w Bartoszycach rozpoczął się protest.

Dziennik.pl Ponad 100 budynków sądów w całej Polsce oflagowanych. Pracownicy domagają się podwyżek – Choć w mediach powtarza się, że średnie zarobki w sądach przekraczają 4 tys. zł brutto, na takie pieniądze może liczyć zaledwie 5 proc. pracowników, którzy nie są sędziami. Pozostali zarabiają znacznie mniej, a ich pensje od lat stoją w miejscu – zaznaczyła Odyjas.

Dzień Dobry Białystok.pl Pod sądami i w sądach może dziś być gorąco Tym razem nie w obronie sądów, ale w obronie własnej godności będą protestować pracownicy sądowi. W całej Polsce związkowcy z Solidarności będą głośno wyrażać swój niepokój związany z decyzją wicepremiera Morawieckiego. Chodzi o pieniądze, których jedni dostaną więcej, inni wcale.

Gazetaprawna.pl Pikieta pod Sejmem: Pracownicy sądów żądają podwyżek Protestujemy przeciwko zamrożeniu płac pracownikom administracyjnym sądów. Od wielu lat nasze wynagrodzenia są zamrożone, mimo że inne branże budżetówki otrzymują podwyżki” – powiedziała PAP koordynatorka międzyzakładowej organizacji związkowej Aneta Kogut z Sądu Rejonowego w Sandomierzu.

Gazetaprawna.pl Pracownicy sądów walczą o podwyżki. 40 proc. z nich od 10 lat zarabia tyle samo Organizacja związkowa, która zrzesza asystentów sędziego, kuratorów, urzędników i innych pracowników sądów uważa, że mimo sporych nakładów na sądownictwo w skali kraju te grupy zawodowe od lata zarabiają bardzo mało i borykają się z dużymi dysproporcjami płacowymi. Czują się pracownikami gorszej kategorii. Według związkowców, problem dotyczy 35 tys. urzędników. Od kilku tygodni członkowie sądowniczej Solidarności przesyłają na skrzynki mailowe parlamentarzystów apel w sprawie podwyżek płac oraz raport obrazujący rzeczywisty poziom wynagrodzeń pracowników sądów niebędących sędziami. Od tygodnia spotykają się osobiście z posłami i senatorami.

Imponderabiliasadowe.pl Sądownictwo to wielka improwizacja! Do czasu można znosić przeciążenie pracą, lekceważenie, brak szacunku. Ludzie są wkurzeni. Coraz mniej mamy do stracenia, więc mniej też się boimy. Pewnie dlatego powstało hasło na naszej pikiecie: Zamrożenie? Wykluczone! Sądownictwo jest wkurzone! (Wywiad

Kadry.abc.com.pl Sejm debatuje nad budżetem, pracownicy sądów żądają podwyżek “Nasze pensje kształtują się w okolicy 2500 zł brutto. To, co przekazuje Ministerstwo Finansów, że średnia płaca oscyluje ok 4,5 tys. zł, nie jest prawdą, marginalny odsetek otrzymuje takie wynagrodzenia” – podkreśliła Aneta Kogut.

Kancelaria.lex.pl Pracownicy sądów pod Sejmem żądali podwyżek   Związkowcy alarmują, że z powodu niskich wynagrodzeń coraz więcej pracowników sądów rezygnuje z pracy i szuka innego, lepiej płatnego zajęcia – w ciągu ostatnich trzech lat z sądów odeszło ponad 17 tys. asystentów sędziów, urzędników i pracowników obsługi. Liczba ta nie uwzględnia odejść na emerytury. Wg “S” jeśli ten proces nie zostanie powstrzymany, sądom grozi paraliż.

Nowy Tydzień W sądzie walczą o podwyżki Pracy sukcesywnie przybywa, a zarobki niezmiennie są na bardzo niskim poziomie. Wynagrodzenia większości z nich znacznie odbiegają od kwot, które jak mantrę powtarzają urzędnicy państwowi. Do tego dochodzi coraz większy stres i obciążenie. Pracownicy Sądu Rejonowego w Chełmie włączają się w ogólnopolską akcję protestacyjną. Część bierze urlop i jedzie pod sejm, reszta usiądzie za biurkiem w czarnych koszulkach.

Parlamentarny.pl Pracownicy sądów będą protestować przed Sejmem. Chcą podwyżek Pracownicy oflagowali sądy w całym kraju. – Chcemy zasygnalizować posłom, którzy będą głosować nad przyszłorocznym budżetem, że sytuacja finansowa pracowników sądów bardzo trudna – powiedziała przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność Pracowników Sądownictwa Edyta Odyjas.

Polasatnews.pl “Urzędnik gorszego sortu”, “Pracuję w sądzie, korzystam z MOPS-u”. Pracownicy sądownictwa protestowali przed Sejmem (materiał wideo) We wtorek przed Sejmem pracownicy sądów domagali się zabezpieczenia dodatkowych pieniędzy dla tej grupy zawodowej w przyszłorocznym budżecie. – Nie mamy prawa do strajku, ale jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie nie wykluczamy, że odejdziemy od biurek – zapowiedziała Edyta Odyjas z NSZZ “Solidarność” Pracowników Sądownictwa.

Pulshr.pl Pracownicy sądów żądają podwyżek Kilkadziesiąt osób z NSZZ “Solidarność Pracowników Sądownictwa demonstrowało pod Sejmem domagając się odmrożenia płac tej grupy, w czasie gdy posłowie debatowali nad projektem budżetu na przyszły rok.

Radiopiekary.pl Sądy w całej Polsce oflagowane! Dlaczego ? O godz. 15.00 zbierzemy się przed Sejmem. To spontaniczna akcja. Chcemy zasygnalizować posłom, którzy będą głosować nad przyszłorocznym budżetem, że sytuacja finansowa pracowników sądów jest bardzo trudna – mówi Edyta Odyjas, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność Pracowników Sądownictwa.

Rmf24.pl Pracownicy sądów manifestują przed Sejmem. “Dobra zmiana o nas zapomniała!” “Bez nas reforma się nie uda!”, “Dobra zmiana o nas zapomniała!” – pod takimi hasłami przed Sejmem protestują pracownicy sądownictwa. Twierdzą, że kolejny raz rządzący planują wielka reformę w sądach i kolejny raz zamrażają pensję urzędników tam pracujących.

Rp.pl Pracownicy sądów oflagowali sądy i będą manifestować przed Sejmem Związkowcy alarmują, że z powodu niskich wynagrodzeń coraz więcej pracowników sądów rezygnuje z pracy i szuka innego, lepiej płatnego zajęcia – tylko w ciągu ostatnich trzech lat z sądów odeszło ponad 17 tys. asystentów sędziów, urzędników i pracowników obsługi. Liczba ta nie uwzględnia odejść na emerytury. „Jeśli ten niebezpieczny proces nie zostanie powstrzymany, zamiast zapowiadanej przez rządzących reformy sądów, będziemy mieli do czynienia z ich paraliżem” – ostrzega Odyjas.

Solidarnosckatowice.pl Pracownicy sądów pikietowali przed Sejmem 10 października sądy w całej Polsce zostały oflagowane. W tym dniu pracownicy sądownictwa pikietowali również przed Sejmem. Domagają się uwzględnienia w przyszłorocznym budżecie zwiększenia środków na wynagrodzenia dla tej grupy zawodowej.

Telewizja Orion w Częstochowie Protest w sądach Mają dosyć takich zarobków dlatego oflagowali sądy i prokuratury w całej Polsce. 35 tysięcy asystentów, urzędników sądowych i pracowników obsługi domaga się podwyższenia głodowych pensji.

TVP3 Białystok (“Obiektyw”) W Białymstoku protestują pracownicy sądów – (00:05:25-00:06:50)

Tysol.pl Pracownicy sądów pikietowali przed Sejmem. Walczą o zwiększenie wynagrodzenia W pikiecie przed Sejmem wzięło udział ok. 100 osób. – To była spontaniczna akcja. Chcieliśmy zasygnalizować posłom, którzy decydują o kształcie przyszłorocznego budżetu, że sytuacja finansowa pracowników sądów jest bardzo trudna. Jeśli nie wezmą tego pod uwagę, jesteśmy przygotowani na przeprowadzenie ogólnopolskiej akcji protestacyjnej – mówi Edyta Odyjas, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność Pracowników Sądownictwa.

Wiadomosci.com Pikieta członków sądowniczej „Solidarności”. „Nie mamy zbytnio z czego żyć” Przed Sejmem pikietują członkowie sądowniczej „Solidarności” z grupy polskich miast. Mają ze sobą transparenty, trąbki i gwizdki. Asystenci sędziów, kuratorów czy urzędników domagają się podwyżek od przyszłego roku. Dlatego zorganizowali pikietę podczas pierwszego czytania projektu ustawy budżetowej.

Wyborcza.pl Flaga “Solidarności” zawisła na gmachu częstochowskiego sądu Pracownicy częstochowskich sądów w dniu rozpoczęcia sejmowej debaty nad przyszłorocznym budżetem państwa przyłączyli się do akcji protestacyjnej Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność” Pracowników Sądownictwa. Domagają się zapewnienia dodatkowych środków na wynagrodzenia dla tej grupy zawodowej w przyszłorocznym budżecie.